Praktijkexamen

Het praktijkexamen

Om praktijkexamen te mogen doen, moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat van personenauto. Je mag dan pas vanaf 17 jaar een praktijkexamen afleggen. Per 25 maart 2019 gaat het praktijkexamen B op meerdere punten veranderen. Zo wordt gebruik van een navigatiesysteem standaard in het praktijkexamen en krijgen de bijzondere verrichtingen een update. Meer informatie over de wijzigingen: Klik hier

Zelfstandig route rijden: Een deel van de examen rit rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming met behulp van een navigatiesysteem.

Zelfstandig bijzondere verrichtingen uitvoeren: Vanaf maart 2019 komen er veranderingen bij de bijzondere verrichtingen. De stopopdracht verdwijnt en maakt plaats voor recht achteruit rijden. Daarnaast worden de opdrachten voor de bijzondere verrichtingen preciezer. De kandidaat krijgt dan bijvoorbeeld niet meer te horen dat hij moet parkeren, maar dat hij moet fileparkeren of parkeren in een haaks of schuin vak. Tot de overige bijzondere verrichtingen behoren de bocht achteruit rijden, omkeren door te steken, omkeren door een halve draai en de hellingproef. Van deze verrichtingen moeten er nog steeds twee worden uitgevoerd, waarvoor de kandidaat zélf een plek kiest.

Milieubewust rijgedrag: Voor een beter milieu en je eigen portemonnee is het belangrijk dat je milieubewust autorijdt. De examinator zal je hier ook op beoordelen. Het uitgangspunt is hierbij `Het Nieuwe Rijden.